Духова шафа — це одне з найважливіших пристроїв на будь-якій кухні, обійтися без якого практично неможливо як любителю, так і справжньому професійному шеф-кухарю. Саме на цьому пристрої лежить величезна відповідальність за різноманітність доступних страв та процесів, необхідних для їхнього приготування. Якщо звичайна плита надає такі можливості, як смаження і варіння продуктів, а також включає готування на пару, то духовка має не таку кількість функцій, але в той же час відрізняється вагомою перевагою перед умовною роботою на відкритому вогні.
Сучасні духові шафи дозволяють не тільки швидко та якісно випікати всілякі солодкі та солоні страви, але й характеризуються додатковими розумними можливостями. Інноваційність — перше правило будь-якої сьогоднішньої продукції, особливо тієї, яка безпосередньо пов'язана з електронікою та її технологічними навичками. Нижче ми докладніше розглянемо доступні на сьогодні функції духовок і те, що нам пропонують їх виробники. А також детальніше розкриємо необхідність обов'язкової купівлі даної кухонної техніки, якщо досі у повсякденному житті ви обходитеся без неї.
Сучасна техніка заздалегідь оснащується достатньою кількістю різних режимів та налаштувань, щоб кожен користувач зміг відчути полегшення та комфорт в експлуатації придбаного пристрою. Але далеко не всі по-справжньому знають, як наданий перелік опцій краще використовувати в щоденному приготуванні і чим той чи інший режим може допомогти страві. Наприклад, такий режим, як конвекція, давно знайомий власникам навіть більш ранньої гарнітури двохтисячних років. І досі кожен другий так і не може повноцінно уявити суть цієї опції у духовках, а також область її застосування.
Насправді саме конвекція, завдяки активній циркуляції повітря всередині, здатна покращити рівномірність приготування страв, що запікаються, а також надати зручний варіант одночасного готування відразу декількох продуктів. Так, за умови обов'язкової роботи вентилятора, в духову шафу можна помістити і м'ясо, і солодкий шоколадний пиріг, не хвилюючись за те, що той чи інший лист насититься сторонніми ароматами і набуде небажаних смакових відтінків.
Також рідко користувачі згадують дивовижні можливості низьких температурних режимів. Вони, у свою чергу, дозволяють в домашніх умовах професійно вистояти складно-компонентне тісто, приготувати квас або йогурт, висушити фрукти, гриби або овочі, досягти ідеального результату в приготуванні пастили і навіть перетворити свою духовку на справжню мультиварку з дивовижними можливостями справжнього томлення.
Більшість сучасної продукції не лише оснащується новими корисними режимами для комфортного приготування різноманітних страв, але й наповнюється такими дрібницями, як автоматичним контролем ступеня прожарювання м'яса, розумним таймінгом та інноваційним управлінням за процесами, вибраними вручну перед основним приготуванням страв.
На цих факторах ґрунтуються і головні причини термінового придбання духовки, навіть якщо ви раніше обходилися без неї. Така покупка переверне колишні клопоти на кухні на 180 градусів, значно полегшивши старання з максимальною економією дорогоцінного часу. Якщо ви шукаєте комфорт, практичність і прагнете здорового харчування, то нові технології духової техніки зможуть повністю виправдати покладені очікування.
Дані пристрої діляться на дві великі групи, залежно від принципу своєї роботи. Газові пристрої є найпростішим та найдоступнішим класом кухонних енергоносіїв, які відрізняються особливою ергономічністю своїх конструкцій.
До переваг такої техніки відносяться:
-середня, низька вартість продукції;
-елементарна та безпечна система управління;
-наближеність смаків до природного приготування на вугіллі;
-відсутність навантаження на електропроводку;
-зрозуміле встановлення та ремонт газової техніки.
Недоліки:
-неповний рівень безпеки;
-дешеві моделі обмежуються всього декількома функціями, яких сьогодні недостатньо для повноцінного використання духовки;
-обмеження у потужності;
-повільний прогрівання пристроїв.
Електричні духові шафи насамперед характеризуються високою безпекою своїх конструкцій. Незважаючи на їхню високу (порівняно з попереднім типом пристосувань) вартість, дана категорія пристроїв виграє газову техніку не тільки в області безпечного механізму роботи, але й у кількості доступних режимів та функцій. Основним мінусом такої техніки є її висока потреба у електроенергії, яка далеко відійшла від ідей економного використання енергії.
За типом підключення духовки поділяються на незалежні та зворотні від цього моделі. Перша категорія електроніки представляється у вигляді автономного модуля, який має свою окрему систему управління і ніяк не прив'язується до додаткових кухонних пристроїв. Головною перевагою такого типу духовок є їхня незалежність і свобода в розташуванні на кухні, яка проявляється у необмеженості доступного кріплення цієї техніки.
Залежні конструкції навпаки геть-чисто прив'язані до варильних поверхонь без підтримки цікавих нішевих варіацій розташування духових шаф. Вони мають загальну систему управління, а також характеризуються одним джерелом енергії, тому у разі виходу з ладу тієї чи іншої складової цілісного механізму працювати перестануть відразу обидва пристрої.
За розмірами духовки також поділяються на умовні категорії, це:
-стандартна кухонна техніка (шириною 54 до 58 см), найпопулярніший формат пристроїв, який досить часто використовується як у домашніх умовах, так і у професійних закладах;
-великі духовки (об'ємом від 80 до 120 л), що нерідко застосовуються в ресторанах, що спеціалізуються на великих порціях, також часто експлуатується кондитерами для випікання великої кількості коржів або високих десертів;
-компактні духові шафи (висота до 45 см), це рідкісна група товарів, яку не завжди можна знайти навіть на інтернет-полках магазинів, маленька техніка купується покупцями рідше за все, оскільки вона значно стискає можливості користувачів, що не всім подобається.
Насамперед варто визначитися з бажаним принципом роботи пристрою – це має бути газ чи електрика. Також не варто забувати, що газові пристосування мають обмежену кількість функцій і режимів, тому головною умовою вдалої покупки духовки є відповідність обраного товару його майбутньому призначенню. Якщо ж ви професійно займаєтеся приготуванням унікальних страв, які для хорошого результату вимагають нових технологічних рішень, то, безумовно, краще зупинитися на електричних духових шафах. Вони зможуть забезпечити весь необхідний діапазон опцій сучасному шеф-кухарю.
Якщо ви шукаєте класичний варіант для домашнього використання, то газова техніка відмінно підійде вам і за стандартним переліком доступних їй режимів, і за своєю невеликою вартістю. Окрему увагу приділіть вибору розмірів пристрою, особливо у випадку попередньо обмеженого простору. Духовка не повинна обтяжувати цілісний дизайн кухні, особливо якщо вільного місця не так багато, як хотілося б. Продовжуючи ідею правильного розрахунку обсягів кімнати, не варто забувати і про такий розподіл духовок, який представлений типом кріплення. Незалежні моделі чудово підійдуть для невеликих кухонь, що вимагають економії простору, а залежні варіації ідеально впишуться у просторий інтер'єр.
При виборі виробника краще покладатися на перевірені часом компанії, наприклад, Samsung, Electrolux, Gefest, Hansa. З рештою списку доступних брендів можна ознайомитись на цій сторінці вище.
Одними з флагманських прикладів продукції перерахованих вище марок є:
1.Духова шафа Samsung NQ50H5533KS/WT (18 899 грн).
2.Духова шафа Hansa BOEY 68229 (10 199 грн).
3.Духова шафа ELECTROLUX OPEB2320B (17 599 грн).
Це лише невелика частина висококласної продукції, що заслуговує на вашу увагу. Тому не поспішайте з вибором товару — краще витратити більше часу на вибір, ніж після покупки шкодувати про раптові настроєві рішення.
Назва | Ціна |
---|---|
Bosch CDG634AS0 | 39563 грн. |
Candy FMBC P955S E0 | 10299 грн. |
Bosch HBJ558YW0Q | 21999 грн. |
HANSA BOEW684001 | 15049 грн. |
Electrolux EOD5C70BX | 17899 грн. |
HANSA BOESS697620 | 15449 грн. |
Panasonic NT-H900KTQ | 2599 грн. |
ELEYUS LEONA 6006 BL | 13719 грн. |
Electrolux KODDP77H | 29999 грн. |
GORENJE BOS 6737 E06FBG (BO3CO4C01-1) | 17499 грн. |